miercuri, 17 august 2011

10 metode cum sa nu-ti alegi partenerul de afaceri


Parteneriatele in afaceri sunt, de multe ori, exact ca o relatie. Niciodata nu poti sti ceea ce va face respectiva persoana cu care esti asociat, pentru ca nu poti controla ceea ce gandeste, simte sau face persoana de langa tine.
De aceea procesul de alegere al unui partener este vital si nu trebuie facut dupa ureche.
Am la activ mai multe firme pe care le-am infiintat si nu intotdeauna cu persoana potrivita. De multe ori greseala s-a aratat in primele luni, alteori dupa ani de zile. Cert este ca dupa 7 ani de antreprenoriat, pot spune care sunt principalele greseli pe care le poti face atunci cand alegi pe cineva cu care sa incepi o afacere si ce ar trebui sa cauti la un potential partener.
Care sunt aceste greseli?
1) Cauti un partener din nesiguranta, nu pentru succes.
Cand pornesti o mica afacere ai nevoie de cineva care sa iti stea alaturi, ca sa simti ca esti sprijinit. Din pacate antreprenorii aflati la inceput de drum sunt foarte vizati de ceilalti si in loc sa fie incurajati, de multe ori sunt atacati.
De aici pleaca principala problema in alegerea potentialului partener. Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este: “De ce el si nu altul? Oricare altul..”.
Mi se pare incredibil, dar de multe ori aceasta simpla intrebare poate sa prevada un intreg dezastru care se va ivi.
2) Cand te uiti la asociatul tau, te vezi pe tine.
Alta greseala majora. Cineva care e bun in relatiile sociale, care este foarte creativ.. de multe ori nu e bun la cifre si organizare. Din pacate daca sunteti amandoi creativi si buni in relatii sociale, dar nu intelegeti nimic din orice cifra vi se prezinta, atunci puterea voastra, a amandurora, nu creste. Dimpotriva, e ciuntita serios.
Atunci cand ai in fata un potential partener, ai grija ca el sa prezinte calitatile care tie iti lipsesc si invers. Pentru asta recomand testul MBTI, despre care tot am vorbit pe site, pentru o mai buna cunoastere a amandurora.
3) Cauti sa insufli spiritul antreprenorial in asociatul tau
Nu oricine poate sa fie antreprenor.
Valorile, spiritul antreprenorial si viziunea antreprenoriala nu se insufla, nu se imprumuta. Ori le ai, ori nu le ai. De aceea de multe ori daca aveti contre in aceste directii, sau daca este evident ca tu esti inflacarat de viziunea pe care o ai iar celalalt nu comunica cu tine, nu ajuta aceasta viziune si te urmareste pasiv .. atunci esti intr-un mare pericol.
Cand vorbesti de un potential parteneriat, amandoi trebuie sa impartaseasca acelasi entuziasm cum privire la afaceri.
4) Nu impartasiti ideea de incredere si etica in afaceri
Furtul in afaceri este foarte comun. Ori de la furtul efectiv de fonduri sau impartirea “frauduloasa” a banilor pana la parasirea corabiei intr-un moment inoportun pentru tine si oportun pentru el, deschiderea de catre el a unei alte afaceri de acelasi profil cu clientii furati de la firma actuala etc. etc. etc.
Aceste lucruri pot fi usor depasite in momentul in care refuzi sa treci peste tot ce inseamna caracter indoielnic, de la ‘replici smechere’ pana la discreditarea fostilor lui parteneri sau prieteni ori experiente de ‘furtisaguri’ pe care ti le spune din trecutul lui, culmea.. ca sa te convinga cat de incredere e el.
5) Iti alegi partenerul emotional, bazat pe prietenie
Este una dintre cele mai intalnite greseli si cele mai grave, pentru ca se termina aproape mereu cu adevarate drame. Alegerea partenerului se face intr-un mod cat mai logic cu putinta, nu emotional. Trebuie sa urmaresti calitatile profesionale si trasaturile de personalitate pe care le are si cum o sa duca afacerea in care intrati dincolo de punctul in care poti tu sa o duci singur.
Nu iti cauti asociatii printre prieteni si nu e bine sa alegi varianta ‘comoda’, care sa te multumeasca pe termen scurt.
Am vazut cazuri in care asocierile intre prieteni se terminau acolo unde incepeau, adica la o bere. Aceasta este varianta comoda, cand cei doi sarbatoresc afacerea in care au hotarat sa intre .. si acest eveniment ramane singurul lucru usor pe care il pot face cei doi. Din acel punct incolo urmeaza greutatile.
Partenerul trebuie sa fie o persoana activa, cu visurile lui, nu imprumutate de la tine, cu experiente, rezultate in domeniu. Daca ai de ales intre doua persoane, una pe care nu o cunosti dar are rezultate si una pe care o cunosti, nu are rezultate .. dar poate sa invete… cel mai bine este sa iti refuzi prietenul si sa incerci sa cunosti persoana cu rezultate, sa vezi daca va potriviti la viziune, etica etc.
6) Nu te intereseaza trecutul potentialului partener
In momentul in care intri intr-un parteneriat este bine totusi sa verifici trecutul partenerului pentru eventuale neplaceri pe care ti le poate provoca in afacerea voastra. Eventuale lucruri care nu iti convin din trecutul lui discuta-le intr-un mod deschis.
Nu uita sa ii spui si de ce ai nevoie de la un partener si sa il provoci la o discutie in aceasta privinta. De multe ori e mai bine sa nu incerci sa convingi un potential partener sa semneze actele, ci sa depuneti acelasi efort pentru bunastarea viitorului proiect.
Cauta ca in trecutul partenerului sa existe experiente relevante, totusi, in domeniul in care o sa activati.
7) Nu va implicati amandoi financiar in proiect
Este iar una dintre cele mai mari greseli in antreprenoriat. Aud peste tot dorinta suprema a fiecaruia de a veni cu ideea si de a gasi pe cineva cu bani cu care sa se asocieze. Un om cu bani stie ca aceasta este o idee proasta.
Investitia te tine angajat in acea activitate si cu dorinta de reusita pe telurile propuse. In momentul in care asociatii nu au investit in mod echivalent financiar, cel mai des se intampla ca cel care nu a investit sa paraseasca brusc corabia, la un moment dat, cand a gasit ceva mai bun de facut.
Banii bagati intr-o afacere sunt ca o semnatura pe un contract. Te asigura ca respectiva persoana se va implica.
8 ) Nu discutati despre viitoarea organizare
Vorbim de planul de afaceri sau de strategia pe care o veti urma. Trebuie ca amandoi sa stabiliti ce veti face in perioada urmatoare (vorbim de plan pe termen lung inclusiv). Discutati amandoi care sunt sarcinile fiecaruia si atribuiti un rol CLAR al vostru in companie, astfel incat sa aveti acoperite nevoile de baza in conducere.
Fiecare ar trebui sa faca ceea ce se pricepe cel mai bine si acum e momentul sa puneti pe hartie unde puteti sa ajutati si fiecare cu ce vine.
9) Faci asocierea in graba
Asocierea in graba este ca o casatorie in graba. Poate sa fie un succes dar sansele sunt mari sa fie un mariaj de complezenta. Un partener nu se alege la o bere, dupa 5 minute de conversatie, ci dupa o perioada lunga de tatonari si schimb de informatii.
Mai bine astepti si intarzii tot proiectul, decat sa incepi la modul asta. Te scuteste de foarte multe neplaceri.
10) Ai un partener care nu e focusat 100% si care nu este echilibrat
O afacere presupune atentie pe termen lung si foarte mult efort directionat. O persoana care nu iti poate oferi asta din cauza problemelor personale sau emotionale, care e schimbatoare la fiecare cateva luni, care nu are o stabilitate emotionala efectiva.. nu este un partener potrivit.
Trebuie amandoi sa fiti cu capul pe umeri. Daca tu esti acasa si te gandesti potentiale solutii de a atrage mai multe venituri iar el este intr-un club, band de nefericire ca l-a parasit IAR nevasta.. atunci tot efortul este pe umerii tai.
==
Se tot vine cu cifre incredibile de esecuri in afaceri pentru incepatori. Din fericire aceste cifre pot fi imbunatatite major printr-o educatie mai buna. Acest articol asta vrea. Reuseste? Data viitoare cand vei discuta pe un proiect personal cu cineva, vei sti ca este sau nu persoana potrivita?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu