miercuri, 17 august 2011

Cele 10 reguli ale abundentei


Nu suntem departe de personajele lui Caragiale.
Bunica mea, Dumnezeu sa o ierte, a apucat sa vada cum trece asfaltul prin fata casei sale, dupa o asteptare de zeci de ani. Nu glumesc! In an de alegeri o echipa de muncitori turna asfalt si o alta echipa, de propagandisti, urla in difuzoare, ca la teatru, anuntand ca se pune asfalt.
Si demni de Caragiale, au oprit lucrarile chiar de alegeri.
Si nu au mai venit inapoi, desi le-au castigat.
Suntem in anul 2011, teoretic al 3-lea an de criza din Romania. Bugetele mult saracite, factorul shaorma redus drastic, puterea de cumparare abia acum se simte redusa la maximum.
Poti zambi, 2012 este an de alegeri, asa ca Romania va imbraca toale de sarbatoare si vom avea masa iar plina de bucate. Asa se intampla de fiecare data, fara exceptie. Vom avea crestere economica, sau cel putin asa o sa simtim. Ne vom bucura, vom sarbatori..
Si la scurt timp ne vom trezi la realitate. Precum bunica mea, care si-a dat seama ca asfaltul s-a oprit cu 2 metri inainte de curtea ei.. si a murit inainte sa vada tot satul asfaltat. :)
Era o vorba pe care putini au respectat-o inainte de 2008. “Pe perioada de bunastare financiara, acumuleaza; pe perioada de criza, investeste”. Sau, mai pe romaneste: “iesi din turma si fa ce nu face ea, pana nu e prea tarziu”.
Imi aduc aminte doar de un exemplu la scara, vanzarile succesive ale City Mall Bucuresti pana la un punct cand era clar ca nu mai e rentabil si ca cineva va lua o teapa de multe milioane de euro. Povestea este similara cu evolutia tranzactiilor imobiliare din Romania umflate cu pompa inainte de 2008 si cu o groaza de tineri si mai putini tineri, creduli, care au inteles ca trebuie sa cumpere apartamente, case si terenuri in perioada respectiva.. Goana dupa aur. Glanda lacomiei.
In Grecia sunt manifestatii de strada si totul duce spre o rebeliune. Italiei i-a trecut glontul pe la ureche. America sta pe un butoi de praf de pusca. Portugalia scade in ratinguri. Spania e in febra restructurarilor, Germania asteapta ruperea UE si revenirea la marci si catre o independenta economica departe de nebunia putreda a Europei.
Exista insa si un lucru bun. Pentru prima oara in Romania incep sa se discearna valorile. Multi dintre cei care au facut averi in mod ‘necontrolat’ si le pierd acum cu o viteza alarmanta. Pentru prima oara incepe sa se inteleaga ideea ca valoarea personala bate castigul nesimtit.
Nimeni nu mai crede in povestea celui care a castigat dupa o banuiala sau un tun. Cei care au ramas sa spuna povestea si inca isi mai platesc cafeaua.. sunt doar exceptii amarate. In schimb au ramas prea multi fara bani de benzina, cu casele gata sa fie executate, cu bolizi fara revizii facute si cu cauciucuri de vara in plina iarna.
Am fost copii.
E timpul sa ne maturizam.
E timpul sa investim in noi si sa mergem pe cartea acumularii.
Incearca sa intelegi ca in stare pasiva nu vei mai putea castiga pe termen lung. Nimeni nu iti mai garanteaza pensia. Nimeni nu iti mai garanteaza salariul si nici locul de munca.
Intelegand aceste lucruri, trebuie sa te intorci la lucrurile de baza, pe care le-am tot evitat pana acum. E timpul sa te intorci catre propria persoana, sa investesti in tine, sa inveti sa fii prosper.
Reguli de baza:
1 – Investeste in tine
Singura persoana care este importanta esti tu. Pune mana si invata sa fii cel mai bun in domeniul tau, invata sa te misti mai bine ca ceilalti, invata sa aduci o schimbare oamenilor prin ceea ce stii sa faci.
Cum investesti in tine?
Educa-te pe domeniul tau.
Cauta-ti un mentor, agata-te de el, plateste-l eventual ca sa te invete sa ai rezultate mai bune.
Iesi afara din vizuina, renunta la conceptiile invechite, incepe sa cunosti oameni, du-te la evenimente, vezi care sunt noile tendinte.
Performanta intotdeauna se plateste. Tu esti performant?
2 – Cauta sa castigi mai mult de fiecare data
E mai bine sa iti cresti veniturile decat sa tai din cheltuieli, pentru ca la un moment dat fiecare cheltuiala redusa atenteaza la propria ta identitate.
Cum iti poti creste veniturile? Mai multi clienti, mai multe vanzari/client, valoare mai mare a vanzarilor. Orice strategie care iti atinge unul dintre cele 3 metode si care da rezultate este geniala!
3 – Intotdeauna sa castigi mai multi bani decat cheltui
Chiar nu conteaza cat cheltui, atata timp cat ai de unde. Daca in fiecare luna ai surplus, atunci esti pe calea cea buna.
4 – Pastreaza din surplus intotdeauna pentru perioadele in care nu vei avea comenzi.
Nu este intelept sa cheltui tot cand castigi mult. Am spus si mai devreme in articol, in perioada de bunastare, cel mai indicat este sa acumulezi. Pe langa procentul dedicat propriei dezvoltari (vezi regula no. 1), este bine ca intotdeauna sa pui ceva de-o parte pentru perioade negre.
Poti pastra in doua feluri: ori suma tampon, care stii ca iti ajunge mereu pentru supravietuirea pe cateva luni/poate chiar ani, ori suma in crescendo (care mereu se cumuleaza) si pe care deseori o poti constitui si in fond de investitii.
5 – Orice cheltuiala care iti aduce bani se numeste investitie si trebuie facuta !
M-am disciplinat intratat incat daca as fi mort de foame, aproape de lesin si mi-ai spune ca imi dai acum o masa copioasa sau maine mancare pentru 3 zile.. as indura fara sa clipesc, doar sa castig cele 3 zile de partea mea.
In comparatie, alege intotdeauna recompensa din abundenta, pe termen lung in schimbul recompensei pe termen scurt, care iti umfla burta si te lasa fara nimic mai departe.
6 – Creeaza un mecanism care iti aduce bani fara efort major din partea ta.
Esenta antreprenorului si a venitului pasiv. Cauta ca sistemul care iti aduce bani prin efortul pe care il depui sa il transformi intr-un sistem care aduce bani independent de tine (macar periodic).
7 – Multiplica regula no. 6
Ceea ce esti pe cale sa faci este, asa cum ii spun eu, sa lansezi mai multe “guri de pasiv”. Bani care vin din mai multe directii, in mai multe forme, fara implicarea ta efectiva.
8 – Vinde regula no. 7 ca sa te imbogatesti
Daca ai dovedit ca esti un arhitect, poti oricand sa iti vinzi opera.. stiind ca poti face alta mai frumoasa.
9 – Nu iti fie frica sa o iei de la capat
Chit ca ai reusit sau nu in demersurile tale, chit ca vorbim de un esec rasunator sau de un succes fenomenal, trebuie sa intelegi si sa iubesti simplitatea vietii. Trage aer in piept, cauta provocarea din nou si pune-te in miscare.. din nou.
Cateodata e mai bine sa renunti, decat sa te incapatanezi sa termini ciclul.
Cateodata e mai bine cu un esec in tolba, decat fara niciunul si etern rob al banilor.
Cateodata, cand nu iti mai place ceea ce faci, se intampla sa te intregesti renuntand si cautand ceea ce te pasioneaza.
.. si cateodata succesul te poate lovi mai rau decat cel mai usturator esec, asa ca fii intotdeauna pregatit sa o iei de la capat, oricat de sus ai fi.
10 – Da inapoi !
Chit ca inchei un ciclu sau ca esti in cautarea ciclului tau … cand simti ca ai ajuns la bunastare (valoare diferita pentru fiecare persoana in parte), uita-te in jur si cauta persoana care are cel mai mult nevoie de tine (sau persoanele).
.. da inapoi din surplusul pe care l-ai acumulat.. O sa fii intregit ca persoana.
Acestea sunt cele 10 reguli ale bunastarii, insa ca bonus iti mai dau un sfat, ca sa le poti integra intr-un ansamblu. Am tot pomenit de cuvantul “ciclu”. Invata sa gandesti in cicluri sau, asa cum ne alintam noi, din echipa, greselile.. invata sa gandesti in lectii.
O persoana poate fi blocata intr-un ciclu.. este acea persoana care inca nu si-a invatat lectia si cel mai probabil va repeta greseala pana cand va fi pregatit sa treaca la urmatoarea lectie. Ca inveti in mod repetat aceeasi lectie pana o bagi la cap.. sau ca inveti de fiecare data alta lectie.. tine doar de tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu