miercuri, 17 august 2011

Vizionarul si omul de viitor


Traim intr-o societate defecta, care nu incurajeaza propria evolutie, din pacate.
Peste tot sunt capcane despre care nu vorbeste nimeni! Peste tot sunt capcane care sa te faca sa te opresti si sa devii o leguma..
Toata lumea te incurajeaza sa fii activ, chiar si eu fac asta. Ai visurile tale? Trebuie sa muncesti pentru ele ! Doar prin munca asidua poti ajunge sus ! Doar lovindu-te de probleme poti sa le depasesti ! Fiecare experienta este o lectie, cand ai invatat-o poti trece mai departe ! Rupe barierele! Iesi din zona de confort! Invata-te cu durerea!
Iti suna cunoscut?
Da, asta este calea pe care au identificat-o multi dintre cei care au gustat din pocalul succesului.
In Statele Unite s-au facut studii pe oamenii de succes, cei care au plecat de la zero si au reusit sa isi invinga propriile limitari. Principala caracteristica pe care au identificat-o in proportie de peste 90% se referea la esec. Cum te raportezi la el. Daca il privesti ca pe o lectie sau ca pe o infrangere. Capacitatea ta de a te redresa dupa un esec si de a merge mai departe stabilea capacitatea ta de a-ti urmari propriile visuri.
Un om de succes iti poate da lectii despre cum sa o dai in bara in domeniul in care el a ajuns lider!
De asta oamenii trecuti prin viata sunt foarte valorosi si de tinut aproape.
Insa toata aceasta literatura antreprenoriala te pregateste pentru esecurile care vor veni si te invata cum sa reactionezi..
Una din piedici este insa invizibila pentru multi dintre noi, antreprenorii.
Tine de inversunare!
De nevoia de a reusi cu orice pret.
Toti oamenii iti spun sa fii activ.. Ai visurile tale? Trebuie sa muncesti pentru asta…
Cateodata insa problema nu este ca esti activ, ci ca atunci cand esti activ nu faci lucrurile care chiar conteaza. Oamenii activi fug de ei, nu mai au timp sa gandeasca, sa se relaxeze. Ca sa faci acele lucruri care chiar conteaza, cateodata trebuie sa te departezi de ele.
Fiind programat sa fii activ, sa rezolvi probleme, sa muncesti, sa rezisti esecului, sa te ridici, sa fii in miscare tot timpul..
devii rutinat,
devii prea implicat,
ajungi sa fugi de tine..
cauti scuze ca atunci cand vine esecul de care vorbesc toti tu sa poti spune impacat “eu am facut tot ce a tinut de mine.”
Exista doua personalitati ale noastre, ale fiecaruia, pe care trebuie sa le hranim in egala masura aproape, ca sa putem reusi in calatoria noastra.
1) Vizionarul – este cel care cauta scopul calatoriei, cel care iti poate visa in legatura cu activitatea ce o faci. Cel care iti poate descrie telurile.. sau strategia pe termen lung, daca o putem numi asa. Este responsabil cu propriile pasiuni si cu cautarea de sine (descrierea propriului eu).
2) Omul de actiune – cel care asculta ordine, care pune in practica, omul pragmatic, care gaseste solutii, care trece peste piedici, mentine directia. Este soldatul din tine. Eroul.
Putem spune in multe feluri celor doua personalitati ale noastre:
Visatorul si muncitorul.
Creatorul si organizatorul.
Politicianul si generalul.
Povestitorul si eroul.
Scenaristul si actorul.
Yin si Yang.
Cele doua personalitati sunt diametral opuse (opozabile), dar sunt interconectate si interdependente.
Cand suntem in anii lipsei de experiente (sau anii tineretii) suntem in mare parte vizionari (ce copil nu viseaza?) si ne dorim sa devenim cu toata fiinta noastra oameni de actiune. Vrem sa punem in practica ceea ce visam.
Pe masura experienta se acumuleaza, insa, visatorul este alungat, incet, si omul de actiune ia controlul. De multe ori aici se produce o ruptura. Pentru ca omul de actiune nu are ce cauta in a stabili directia, iar tu nu stii sa fii si una si cealalta.
Lucrurile marunte conteaza pentru a reusi!
Un secret al performantei tine de capacitatea de a te relaxa!
Managerii de succes au metode de relaxare pentru perioade scurte de timp sau au locuri proprii de realxare (pescuit, petrecut cu copiii, sala, plimbari, yoga etc). Aici o mica schimbare te poate transforma dintr-un manager mediocru, care doar trage tare, intr-unul de succes. De multe ori acea schimbare vine din faptul ca pleci cu o jumatate de ora mai devreme de la birou ca sa poti sa te plimbi sau ca nu muncesti si in pauza de masa, ci doar te uiti pe pereti, mananci un sandvis si nu te gandesti la nimic.
Tenisul este un sport extrem de intens si obositor; probabil aici diferenta dintre primii 10-15 jucatori ai lumii si restul de sute/mii din clasament este cea mai mare. Daca te uiti la turneele finale, incepand cu sferturile de finala/semifinale mereu gasesti aceleasi nume, foarte rar un nou-intrat. De ce?
S-a observat ca punctul comun dintre toti campionii la tenis tinea de relaxarea din timpului jocului. Jucatorii mediocri incercau sa se forteze si sa duca meciul 100% concentrati.. iar campionii aveau ritualurile lor prin care puteau sa se relaxeze in timpul meciului (intre serve, cateodata intre lovituri), putand astfel sa dea 100% atunci cand conta. Jucatorii mediocri nu puteau sa tina aceasta concetrare non-stop si erau incapabili sa se detaseze, parand de multe ori implicati in joc chiar si cand stateau pe bancuta, in pauza, gata sa isi bea apa si sa se stearga cu prosopul.
Fotbalul este alt sport in care poti ghici talentul nativ al viitorilor campioni. Se spune ca exceptiile in fotbal se observa de la varste mici dupa antrenamente cu mingea foarte intense. Dupa eforturi considerabile, jucatorii de exceptie au pulsul normal (ca si respiratia), in timp ce ceilalti sunt sufocati si nu mai au creierul oxigenat. Cum capacitatea fizica e aceeasi cam la toti, ‘secretul’ este unul mental, de multe ori instinctiv – jucatorii de exceptie, inca de mici reusesc sa se relaxeze in micile momente de respiro, pentru a da maximum in momentele care conteaza !!
Pana la urma, mesajul pentru tine este unul simplu:
doar bucurandu-te de tine vei putea sa fii eficient cu adevarat!
Sunt convins ca ai multe de facut!
Si eu am multe de facut!
Tot ce trebuie sa faci este ca periodic sa te detasezi de ele ca sa nu pierzi din vedere motivul pentru care  le faci sau cum sa le duci la bun sfarsit.
De obicei cand ceva nu functioneaza, nu il vei face sa functioneze lucrand dupa aceleasi proceduri disfunctionale; vei reusi asta doar cand vei fi capabil sa te calmezi, sa te opresti si sa privesti putin din ansamblu.
Cum reusesti.. sa visezi?
O intrebare extrem de buna.
Tu, ca om modern, esti ocupat tot timpul, esti inconjurat de oameni tot timpul, auzi tot timpul voci in jur, harmalaie. Tot timpul ai lucruri de facut, de multe ori urgente. Esti in miscare tot timpul.
Problema este ca in felul asta ajungi sa fugi de tine, sa fii incapabil sa mai gandesti, sa te relaxezi, sa suporti solitudinea…
Cea mai eficienta metoda de a te regasi, de a fi echilibrat si de a visa tine de solitudine (cand esti singur si te poti bucura de tine si de gandurile tale). Poti da valoare vizionarului atunci cand te departezi de rutina zilei. In rutina zilei vei gasi omul de actiune, in momentele atipice si de obicei solitare iti vei gasi visatorul…
…si va fi o intalnire placuta, dupa ce vei scapa de prima reactie de respingere la gandul lucrurilor pe care le ai de facut.
Asigura-te ca visezi ce vrei sa devii inainte sa devii ce esti.. iti poti programa viitorul si viata. Daca visezi fara sa faci, din pacate esti doar un visator fara nicio relevanta in viata reala; daca faci fara sa visezi.. esti doar un catar care trage la o caruta care nici macar nu e a lui (care face totul din inertia vietii).
De multe ori ca sa le imbini ai nevoie sa inveti sa visezi.
Ca sa visezi ai nevoie de liniste, refugiu, relaxare. Visezi atunci cand renunti la tot ce esti tu in prezent, pentru a da posibilitatea celui care poti fi sa ia forma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu