luni, 29 august 2011

De ce bogat este rau?


Astazi o sa discutam despre un aspect care mie mi se pare de la sine inteles, insa este de mare actualitate chiar si in randul tinerilor (luand in considerare ca cei mai batrani dintre noi au ramas cu mici sechele din anii ’80). Oamenii avuti sau care cauta bunastarea financiara sunt priviti cu invidie si cu oarecare dorinta de excludere sociala de catre ceilalti.
Mai mult, desi foarte multi dintre noi ne dorim bunastarea proprie financiara, de multe ori ne trezim ca uram pe cel care are bani, uram stilul de viata pe care il are si tot ceea ce reprezinta.
De ce?
Vad din ce in ce mai multi romani interesati sa se dezvolte pe plan personal si financiar, din ce in ce mai multi care vor sa isi ia soarta in maini si sa mearga pe calea antreprenoriatului. Este un lucru pe care pe mine ma incanta. Dar nu inteleg cum oamenii care aspira la o anumita libertate, tocmai ei, pizmuiesc pe cei in locul carora vor sa ajunga.
Cum este posibil sa respingi natura pe care doresti sa o asimilezi?
Cum poti sa ajungi sa gandesti ca un om bogat (ce o mai insemna si asta) daca tu nu suporti pe bogati?
Cu ce esti tu mai bun decat un om care a stiut sa se descurce in viata, care a reusit sa creeze propriile sisteme care ii aduc bani. Cum vrei sa ajungi sa ai succes financiar cand tu ii urasti in adancul fiintei tale pe cei care au reusit sa aiba succes financiar?
Lasand judecata la o parte, pentru ca suntem maestri in a pune stampila pe omul de langa noi, chit ca, poate, nu am schimbat un cuvant cu el, cand o sa incepem sa apreciem potentialul uman din fiecare persoana si cand o sa incepem sa apreciem lucrurile bune din oameni?
Noi, ca societate, ducem lipsa de oameni realizati financiar. Ducem lipsa de acele generatii de oameni avuti pe care alte civilizatii le au. Mi se face scarba, personal, cand aud cuvantul parvenit din partea multimii, de fiecare data cand cineva reuseste sa ridice capul.
Oameni buni, abia am iesit din comunism, unde totul era liniar si ‘egal’. Cum pot fi altfel cei care reusesc pe plan financiar decat ‘parveniti’? Mai parvenit decat cel care a ajuns parvenit mi se pare cel care face o astfel de afirmatie.
Tu…
Cand o sa incepi sa imbratisezi mentalitatea pe care o vrei, dar o urasti? (?!?!)
Siguranta financiara nu este rea!
Siguranta financiara nu te face egoist!
Siguranta financiara nu te schimba intr-o persoana urata sufleteste!
Daca ti se pare ca in cele trei afirmatii de mai sus ‘siguranta financiara’ este un termen echilibrat, atunci inlocuieste cu ‘bogatia’. Pentru ca e acelasi lucru.
Bogatia materiala, pentru a darui material celui de langa tine mai mult decat o soseta.
Bogatia sufleteasca pentru a putea da celui de langa tine mai mult decat o rugaciune.
Bogatia trupeasca pentru a oferi celui de langa tine un sprijin la nevoie.
Grija de sine este nimic altceva decat o dovada de altruism. Sa oferi lumii o versiune mai buna a ta cu fiecare zi care trece. Din cauza asta cei mai egoisti oameni sunt doar la suprafata, dar ei tanjesc pentru a da inapoi mult mai mult decat sunt in stare acum. Si amana, pentru ca stiu ca pot da mai mult. Iar ceilalti ii urasc pentru asta.
Suficienta materiala este o bifa in dezvoltarea personala, pentru a deveni un om mai bun, mai intelept, sa ai mai multe optiuni. Vorbesc de confortul pe care il aduce un stil de viata corespunzator. Cu bani ai educatie buna, alimentatie buna, acces la informatie etc. Esti o persoana superioara.. si poti sa incepi sa dai celor din jur ce ai tu mai bun.
Dincolo de rolul nostru in societate, trebuie sa intelegem doua lucruri inainte de a porni la drum:
- ia aminte de la oamenii care au reusit in domeniul in care si tu vrei sa reusesti. Apropieti-i, respira aerul pe care il respira ei, nebunia pe care o au ei, stilul lor de viata, dorintele, nevoile, viziunea. Iubeste-i si doar asa poti ajunge unul dintre ei.
- Incepe sa te pui pe tine pe primul loc, pentru ca atata timp cat nu esti pe deplin dezvoltat, nu vei putea oferi lumii decat exact ce ofera si celalalt de langa tine: slabiciune. Dezvolta-te financiar, spiritual, personal in mod continuu. Doar devenind o versiune mai buna a ta cu fiecare zi care trece, doar asa poti da inapoi oamenilor din jurul tau lucruri care conteaza cu adevarat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu